#1 Een videogesprek met Ank de Jonge

3 May 2021

Ank is de eerste Nederlandse verloskundige die hoogleraar werd. Sinds November 2019 bekleed zij de leerstoel Verloskundige Wetenschap aan het Amsterdam UMC, locatie VUmc. Daarnaast is zij   adjunct Associate Professor aan de School of Nursing and Midwifery aan de Western Sydney University in Australië.

Prof. dr.  Ank de Jonge

Ank is de eerste Nederlandse verloskundige die hoogleraar werd. Sinds November 2019 bekleed zij de leerstoel Verloskundige Wetenschap aan het Amsterdam UMC, locatie VUmc. Daarnaast is zij adjunct Associate Professor aan de School of Nursing and Midwifery aan de Western Sydney University in Australië.

Haar onderzoekslijnen gaan over organisatie en evaluatie van verloskundige zorg, perinatale psychologie en korte en lange termijn gevolgen van zorginterventies tijdens de zwangerschap en bevalling. Zij is eerste auteur van veel grote cohortstudies naar de veiligheid van eerstelijns verloskundige zorg waaronder de thuisbevalling, waarvoor ze een VENI subsidie ontving.  

Ank was projectleider van een van de grootste RCT’s in de geboortezorg in Nederland, namelijk de IRIS studie. Hierin werd de effectiviteit en kosteneffectiviteit onderzocht van routinematige echo’s uitgevoerd in de tweede helft van de zwangerschap in vergelijking met met standaard zorg op het verminderen van ernstige perinatale uitkomsten. Zij was ook de projectleider van de INCAS (INtegrated Care System) studie waarin integrale geboortezorg pilots werden geëvalueerd. Momenteel leidt zij met haar afdeling de SWING studie (Samen naar Waardegedreven Integrale Geboortezorg) waarin een leernetwerk wordt opgezet van cliënten en verschillende zorgverleners in de geboortezorg om de kwaliteit van zorg te verbeteren.

Zij werkt nauw samen met prof. Dr. Soo Down van de University of Central Lancashire (UCLAN) met wie zij een evaluatiestudie uitvoert naar de implementatie van continuïteit van verloskundige zorg.

Ank heeft deelgenomen aan diverse commissies van de Gezondheidsraad, waaronder de commissies over prenatale screening op aangeboren afwijkingen, de achtervang  van spoedeisende zorg en de herziening van de 45 minuten norm voor spoedeisende zorg. Namens de International Confederation of Midwives (ICM), maakt zij deel uit van de WHO Technical Working Group on Maternal and Perinatal Death Surveillance and Review.  

Ank heeft in het verleden deelgenomen aan de landelijke commissie die de indicatielijst voor verwijzingen tussen eerste- en tweedelijns verloskundige zorg heeft herzien ( de ‘VIL commissie’).  

Ank’s hart ligt nog steeds bij de praktijk, daarom werkt zij, ondanks haar drukke academische werkzaamheden, ook nog steeds als vroedvrouw in de Vondelparkpraktijk in Amsterdam.  


Verder lezen en kijken:

De oratie getiteld ‘Tijd voor verloskundige zorg met vrouwen’ die Ank de Jonge hield bij haar officiële aanstelling tot hoogleraar is hier terug te kijken en te lezen:

Oratie prof. dr. Ank de Jonge – Academie Verloskunde (verloskunde-academie.nl)

Watchful attendance’ during labour and birth Ank de Jonge , Hannah Dahlen , Soo Downe 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33774268/

2015 Perinatal mortality and morbidity up to 28 days after birth among 743 070 low-risk planned home and hospital birth A de Jonge , C C Geerts, B Y van der Goes, B W Mol, S E Buitendijk, J G Nijhuis

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25204886/

2013 Severe adverse maternal outcomes among low risk women with planned home versus hospital births in the Netherlands: nationwide cohort study Ank de Jonge, midwife senior researcher,  Jeanette A J M Mesman, physician assistant midwife,  Judith Manniën, senior researcher,  Joost J Zwart, obstetrician,  Jeroen van Dillen, obstetrician,  Jos van Roosmalen, professor

https://www.bmj.com/content/346/bmj.f3263

Continuity of care: what matters to women when they are referred from primary to secondary care during labour? a qualitative interview study in the Netherlands Ank de Jonge, Rosan Stuijt, Iva Eijke & Marjan J Westerman

https://bmcpregnancychildbirth.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2393-14-103

Why midwives should be feminists Denis Walsh;Monica Christianson;Mary Stewart;

https://insights.ovid.com/midirs-midwifery-digest/mmwd/2015/06/000/why-midwives-feminists/4/00115386

Subversive acts and everyday midwifery: Feminism in content and context Madeline Hawke 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32593541/ 


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *