#5 Een videogesprek met Barbara Katz Rothman

10 September 2021

In de vijfde aflevering van de serie vroede vrouwen gaan we in gesprek met Barbara Katz Rothman. Barbara Katz Rothman

In de vijfde aflevering van de serie vroede vrouwen gaan we in gesprek met Barbara Katz Rothman.

Barbara is hoogleraar sociologie, public health, disability studies en vrouwen studies aan de City University in New York. Haar oeuvre en onderzoek beslaat een breed scala aan onderwerpen zoals genetica en reproductieve technologieën; bio-ethiek; adoptie; ras gerelateerde vraagstukken en sinds kort ook ‘food studies’. Haar hart is echter altijd bij de geboortezorg en verloskunde blijven hangen. Ze beschouwt ‘midwifery’ als haar thuisbasis: het onderwerp waar ze altijd weer naar terug keert. Dat is ook waar wij haar van kennen.
Ze was een van de eerste sociologen die het onderwerp geboorte en geboortezorg serieus nam. Dit resulteerde in 1982 in haar eerste boek ‘In Labor’ (de paperback uitgave heet: ‘Giving birth’), waarin ze het ‘midwifery model’ introduceerde als tegenhanger van het standaard medische model van verloskundige zorg.
Ze is een feministe. In 1995 ontving ze de Sociologists for Women in Society prijs (de SWS mentoring award) voor uitmuntend feministisch mentorschap.
In 2012 kreeg ze een prijs voor ‘midwifing the movement’ van de Midwives Alliance North America (MANA).
In 2012 was ze aanwezig op de Human Rights in Childbirth Conferentie in Den Haag en in 2018 werd ze uitgebreid geïnterviewd voor het Tijdschrift voor Verloskundigen naar aanleiding van haar boek ‘A bun in the oven’. Het boek bespreekt de parellen tussen de voedsel- en de geboortezorg industrie.

Verder lezen

Persoonlijke website: Barbara Katz Rothman

Het interview met Barbara Katz Rothman voor het Tijdschrift voor Verloskundigen in 2018 is te lezen in bijgevoegd pdf.

An Interview with Barbara Katz Rothman – Literary Mama

In Labour, 1982, uitgeverij Norton. De paperback heet Giving Birth. Het boek is herzien en herschreven met Wendy Simonds als co-auteur.

Recreating Motherhood, 1989, uitgeverij Norton. In 1991 kreeg Karbara Katz Rothman hier de Jessie Bernard Award voor namens de American Sociology Association.

A bun in the oven: how the food and birth movements resist industrialization, 2016, uitgeverij New York University Press.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *