#11 een videogesprek met bahareh goodarzi

4 February 2023

In de elfde aflevering van de serie vroede vrouwen gaan we in gesprek met onze eigen Bahareh.

Aanstaande vrijdag, op 10 februari 2023 verdedigt een van de redacteuren van het Vroede Geluid, namelijk Bahareh (Bahar) Goodarzi aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam haar proefschrift The Complexity of Risk Selection in Maternal and Newborn Care!!!

Haar proefschrift gaat over risicoselectie in de geboortezorg, met in het bijzonder aandacht voor diversiteit en inclusie. Zij onderzocht de achtergrond van de risico selectie in Nederland en waarom dit zo belangrijk is voor het Nederlandse systeem.
Aan de hand van twee voorbeelden, namelijk de inleiding van de baring en verwijzing naar de kinderarts, liet zij zien dat dit onder andere afhankelijk is van de regio waarin de zwangere zich bevindt. Ook heeft ze aandacht voor de invloed van diversiteit op de kwaliteit en toegang van zorg. Wat zijn de gevolgen in de praktijk? En hoe zit dat nou in de verloskunde?
Suze Jans en Rodante van der Waal gaan in gesprek hierover met hun collega!

De openbare verdediging vindt plaats in de Aula van de Vrije Universiteit en start om 11.45 precies.
In de middag is er een gratis symposium in het Pakhuis de zwijger:
FemCity #48 : De plek van risico in de geboortezorg van morgen – Pakhuis de Zwijger

Het proefschrift van bahar is hier te lezen.

Het artikel ofwel hoofdstuk 4 van het proefschrift dat gaat over de historische achtergrond van de risicoselectie in Nederland is hier te vinden:
Models of Risk Selection in Maternal and Newborn Care: Exploring the Organization of Tasks and Responsibilities of Primary Care Midwives and Obstetricians in Risk Selection across The Netherlands – PMC (nih.gov)


Verder lezen/luisteren

Meer informatie over de NICE guideline en het debat dat ontstond over het inleiden van de baring op basis van etniciteit vind je in dit artikel van de Engelse krant The Guardian.

en in het British Medical Journal (BMJ).

In het gesprek komt ook de five-times-more beweging naar voren. Deze campagne is een strijd tegen de ongelijke geboortezorg uitkomsten voor zwangeren van kleur.
Meer informatie over de campagne en het rapport dat vorig jaar Mei werd gepubliceerd, vind je hier.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *